PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Kiusaaminen

 

Lapsen kanssa on hyvä ottaa jo melko varhaisessakin vaiheessa keskusteluun se mitä kiusaaminen tarkoittaa. Lapselle on hyvä opettaa, että erimielisyydet, ristiriidat ja kiusaaminen ovat eri asioita. Ristiriidassa tai erimielisyyksissä kumpikaan osapuoli ei ole altavastaajana. Kiusaaminen on vallan tai voiman käyttöä, jossa toinen osapuoli on epätasavertaisessa asemassa ja hänen voi olla vaikea puolustautua. Kiusaaminen voi lisäksi olla nk. epäsuoraa kiusaamista, jota on esimerkiksi leikin sääntöjen muuttelu, ulkopuolelle sulkeminen tai kiristäminen. Psyykkisen kiusaamisen lisäksi kiusaaminen voi olla sanallista tai fyysistä. 

Lapsen ikätaso ja persoonallisuus vaikuttavat siihen, miten hän kokee kiusaamisen. Jokainen lapsi katsoo asioita omasta näkövinkkelistään. Aikuisen vastuulla on kuunnella ja tarkkailla lapsen kokemuksia erilaisissa tilanteissa ja pohtia ratkaisua lapsen kanssa.

Kiusaamisen juurisyyt voivat olla monen tekijän summa. Pienempi lapsi harjoittelee tunteiden ja käyttäytymisen säätelyä, joka voi välillä toteutua kiusaamisena. Mikäli lapsi on saanut hyväksyvää palautetta kiusaamisesta toisilta lapsilta, hän voi kiusata hyväksynnän seuraksena. Kiusaamisessa ei ole kysymys kiusatun ominaisuuksista, vaan se on niin kutsuttu ryhmäilmiö. Muut lapsen voivat toiminnallaan joko vahvistaa tai sammuuttaa kiusaamista. Mikäli muut lapsen huomioivat kiusaamista, se vahvistuu. Jos taas muut lapsen joko vastustavat tai eivät hyväksy kiusaamista, se usein loppuu. (Lähde: MLL)

Kiusattu ei ole koskaan itse vastuussa kiusaamisesta, vaan kiusaajalla on aina vastuu omasta toista vahingoittavasta käyttäytymisestä. Vastuu käyttäytymisestä kasvaa iän ja kehityksen karttuessa. Aikuisten tehtävänä on opettaa lapselle oikea ja väärä, jotta lapsi oppii ymmärtämään omien tekojensa seurauksia. 

Mikäli kouluissa kiusataan, opettajien ja rehtorien on hyvä olla tietoisia asiasta. Koulu- ja kuntakohtaisesti on sopimukset siitä, miten kiusaamistilanteissa edetään. Vakavat kiusaamistapaukset ohjataan suoraan koulukuraattorille. 

 

Lisätietoja: 

 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan