PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Leikki- ikäisen uni

 

Leikki- ikäisen unentarve on noin 10 – 13 tuntia vuorokaudessa. Jokaisella lapsella on oma yksilöllinen unentarpeensa ja päiväunien tarve vähenee pikkuhiljaa. Aamuisin virkeänä heräävä lapsi on nukkunut riittävästi.  Vaikka leikki-ikäinen lapsi ei nukkuisikaan enää päiväunia, pieni lepohetki päivän aikana on usein tarpeen.

Tärkeintä hyvän unen kannalta on säännöllinen elämänrytmi.

 

Vinkkejä leikki-ikäisen uniongelmiin:

  • Koko perheen elämän rauhoittuminen iltaa kohti, yhteinen, rauhallinen iltahetki antaa pohjaa hyville, levollisille yöunille.  Riehakkaat ja jännittävät leikit sekä median parissa vietetty aika on hyvä jättää alkuiltaan.
  • Ole vanhempana määrätietoinen ja johdonmukainen. Sopikaa yhteiset säännöt nukkumaanmenosta ja toimikaa myös sovittujen sääntöjen mukaan. Rajojen asettamisessa ja niissä pysymisessä vastaa vanhempi ja ne tuovat turvallisuudentuntua lapselle. 
  • Samanlaisina toistuvat iltatoimet ovat lapselle tärkeitä ja nukahtamisrutiinit lisäävät lapsen turvallisuuden tunnetta ja tyynnyttävät yöunille.
  • Lapsella voi olla nukahtamisvaikeuksia ja painajaisunia. Päivän tapahtumat kannattaa purkaa juttelemalla ennen nukkumaanmenoa, jotta ne eivät jäisi painamaan mieltä.
  • Opeta lasta tunnistamaan ja nimeämään väsymyksen merkkejä. Näitä ovat mm. silmien hierominen, kompastelu ja itkuisuus. Näin hän oppii ymmärtämään, että uupumukseen ja kiukkuiseen mielialaan auttaa uni.

 

Lisätietoa:

 

Lähteet:

MLL: 3 -4 vuotiaan nukkuminen

Neuvokas perhe: Uni

Terveyskirjasto – Duodecim: Alle kouluikäisen lapsen uni ja nukkuminen

 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan