PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Rajat ja rakkaus

 

Uhmaikä

Lapsi voi muutaman vuoden ikäisenä olla jo hyvin päättäväinen ja määrätietoinen, mutta hän ei silti pysty tekemään itsensä kannalta turvallisia ja järkeviä ratkaisuja. Vanhemman vastuulla on huolehtia mm. lapsen ulkoiluista, terveellisestä ruokavaliosta, sopivasta vaatetuksesta, riittävästä levosta ja unesta, puhtaudesta, harrastusten ja kutsuttavien kavereiden määrästä sekä mediankäytön rajoittamisesta. 

Vanhemman tehtävänä on tarvittaessa rajoittaa lastaan ja vaatia häneltä asioita ja toimintaa, jotta hän oppimisi ihmisten kanssa toimimista eikä vaatisi kaikkea itselleen, huomaisi toisten tarpeita eikä malttaisi odottaa omien tarpeidensa tyydyttymistä. Mikäli lapsi joutuu tekemään isojakin päätöksiä, hän kokee turvattomuutta ja mahdollisesti myös syyllisyyttä ja masennusta. Lapsen pitää toki opetella tekemään myös itse päätöksiä ja valintoja, mutta päätettävät asiat tulee asettaa perheen rajoihin ja lapsen ikä- ja kehitystasoon. Lapsi voi opetella päätöksiä valitsemalla itseensä koskevia asioita ja tällöinkin valinta on hyvä olla kahden vaihtoehdon välillä. 

Rajoja tarvitaan, kun lapsi haluaa jotakin jota ei voi saada, tai hän joutuu odottamaan sitä. Lapsi oppii vanhemman opastuksella vähitellen ottamaan huomioon toisten tarpeita ja yhteisiä pelisääntöjä ja hoitamaan yhteisiä velvollisuuksia ikä- ja kehitystasonsa mukaisesti. Rajoja tarvitaan lapsen suojelemiseksi asioilta, joita hän ei voi vielä käsitellä ja ymmärtää, kuten väkivallan, seksin tai pornon näkeminen. Rajat toimivat sekä vanhempien että lapsen parhaaksi.

 

Rajoilla vanhempi muun muassa:

  • suojelee lapsensa kasvua ja kehitystä 
  • varmistaa sekä omien että lastensa tarpeiden tyydyttymisen 
  • luo lapselleen fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta 
  • tukee lapsen sisäistä, kypsymätöntä itsesäätelyjärjestelmää, kun lapsi ei vielä itse kykene säätelemään omaa toimintaansa 
  • opettaa, mikä elämässä on sallittua ja mikä ei, mikä yleisesti hyväksyttyä ja mikä ei 
  • asettaa lapselle ikä- ja kehitystasoon sopivia vaatimuksia ja odotuksia 
  • opettaa lapselle itsehillintää ja -hallintaa, tärkeitä elämän taitoja 
  • auttaa lastaan rakentamaan totuudenmukaista kuvaa itsestään ja kyvyistään, mikä luo pohjaa terveelle itsetunnolle ( Lähde: MLL)

 

Lisätietoa:

 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan