PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Nuori 

 

Murrosikäisen lapsen isän ja äidin vanhemmuus on usein taiteilua tilan antamisen ja rajojen välillä. Nuori pyrkii itsenäistymään ja irtaantumaan vanhemmistaan. Murrosikäinen haluaa usein enemmän kuin mihin hänen kypsyytensä riittää. Kun pallo karkaa välillä nuoren käsistä, vanhempien on oltava aitana, joka ottaa pallon kiinni.

Murrosiässä nuori alkaa itsenäistyä ja vähitellen irtaantua vanhemmistaan. Tämä saattaa näkyä rajojen hakemisena, tunteiden purkauksina ja erilaisina ristiriitatilanteina. 

Jokaisen lapsen murrosikä on erilainen. Jos irrottautuminen tapahtuu voimakkaan protestin ja jatkuvan rajojen testaamisen kautta, se koettelee herkästi vanhemman kärsivällisyyttä. Murrosikä onkin vanhemmuuden ja aikuisuuden kypsyyskoe. Nuoren muuttuminen ja kasvu hämmentää. Osa nuorista ohittaa murrosiän ilman suurempaa kriisiä, mikä voi ihmetyttää murrosiän kuohuntaan varustautuneita vanhempia. Nuoret ovat kuitenkin yksilöllisiä kehittyen omaan tahtiinsa ja oman luonteensa mukaisesti.

Perheessä käydään jatkuvasti keskustelua rajoista, vapaudesta ja vastuusta. Toisaalta nuoreen halutaan luottaa, mutta silti vanhempi ei voi olla sinisilmäinen. Nuori voi sanoa, että hänen ei tarvitse enää vanhempia eikä halua, että he puuttuvat hänen asioihinsa. Siitä huolimatta joka ikinen nuori tarvitsee vanhempiaan. Nuori tarvitsee vanhemmat, jotka ovat huolissaan, pettyvät nuoren toilailuista, ilahtuvat onnistumisista, suuttuvat laiminlyönneistä ja sanovat tarvittaessa ei. Vanhempien tehtävänä on uskaltaa, jaksaa ja kestää silloinkin, kun nuori ei itse uskalla, jaksa tai kestä.


Mietittävää murrosikäisen vanhemmalle

  • Mitä vahvuuksia nuorellani on, joiden avulla voisin kannustaa ja huomioida häntä?
  • Mikä yhteinen toiminta voisi sopia sekä vanhemmalle että nuorelle?


Tietoa nuoren kasvusta ja kehityksestä:

 

Paikalliset palvelut nuorille:

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan