PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Nuoren raha-asiat

 

Itsenäistyessään nuori alkaa yhä enemmän ottaa vastuuta omista raha-asioistaan. Nuori harjoittelee vastuullista rahankäyttöä vanhemman tuella. Nuoren kanssa voi käydä läpi esimerkiksi perheen "budjettia".  Nuoren on hyvä nähdä, etteivät perheen rahavarat ole loppumattomat. Nuorta ei tule stressata perheen raha-asioilla, mutta hänen on hyvä nähdä kokonaisuus, mihin rahaa perheessä tarvitaan.

Nuorta voi myös opettaa suunnittelemaan omaa rahankäyttöään. Nuori voi kokeilla oman budjetin hallintaa kirjaamalla ylös omat ostoksensa paperille. Näin menot ja tulot tulevat selkeästi näkyville. Kun nuori näkee paperilta, kuinka paljon hän on kuluttanut jo kuukausirahasta, hänen on helpompi suunnitella tulevia hankintojaan.

Eri perheissä rahankäytön säännöt ja rajat ovat erilaiset. Joissakin perheissä nuori saa tietyn summan viikko- tai kuukausirahaa. Toisessa perheessä rahaa annetaan tarpeen mukaan. Jossain perheessä annetaan vuosittain vaateraha, jota nuori ei saa ylittää. Jos tilille siirretyt rahat käytetään päihteisiin, rahapeleihin tai muuhun ennalta sopimattomaan kohteeseen, kertasumman anto ei nuorelle sovi. Tällöin on vielä odotettava nuoren kypsymistä vastuulliseen rahankäyttöön ja vanhempien pitää säännöstellä nuoren rahankäyttöä. Rahankäytöstä ja rahamääristä on hyvä keskustella myös muiden vanhempien kanssa.

Nuorelle voi tarjota työtä ylimääräisten rahantarpeiden vastineeksi. Vanhemmatkaan saavat harvoin rahaa tekemättä työtä. Vanhemmat voivat laatia Töitä tarjolla -listan. Siihen merkitään kodin tekemättömiä töitä kuten ikkunoiden, saunan tai auton pesua. Kukkamultien vaihto keväällä, pikkusisarusten hoito, vaatteiden ompelu tai korjaus yms. ovat myös sopivia lisärahan ansaitsemiskeinoja.

Rahankäytön suunnittelu sekä työnteon ja rahan saamisen yhdistäminen ovat nuoruusiässä opittavia asioita. Jos nuori saa aina rahaa pyytäessään, hän ei opi rahan ansaintaa eikä taloustaitoja. Tilanteessa vaaditaan vanhemmalta järkevää lujuutta ja taitoa nähdä kauemmas kuin käsillä olevaan kiusalliseen hetkeen. Törmäyskurssi on muistutus siitä, että nuori tarvitsee edelleen omia vanhempia elämäntaitojen opettajaksi.

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan