PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Itsenäistyminen

 

Ennen varsinaista murrosikää yksi vanhemman tärkeimmistä tehtävistä on vaalia suhdetta lapseensa, sillä lähestyvä murrosikä saattaa koetella lapsen ja vanhemman välejä. Jos yhteinen suhde on tähän saakka ollut hyvä, ja lapsi on kokenut vanhempiensa hyväksyntää, kiinnostusta ja rakkautta, hyvät kokemukset säilyvät murrosiän myrskyissäkin. Lapsen ja vanhempien on mahdollista opetella vielä tässä iässäkin keskustelemaan keskenään.

Lapsen ajattelu kypsyy vähitellen tasolle, jossa se ei ole enää sidoksissa pelkkiin omiin konkreettisiin havaintoihin. Tapa ajatella alkaa vähitellen muistuttaa aikuisen tapaa, vaikka ajattelu kehittyy edelleen. Lapsi pystyy työstämään mielessään monenlaisia asioita. Hän hakee mielellään asioiden välille syy-seuraussuhteita. Hänestä on hauska väitellä ja katsella asioita eri näkökulmista. Jos lapsen ja vanhemman välinen suhde on lämmin ja luottavainen, lapsi omaksuu herkästi vanhempiensa arvot ja asenteet. Lapsi osaa ennakkoon aavistaa, mitä hänen vanhempansa ajattelevat uskonnosta ja politiikasta, toisten ihmisten kohtelusta, onnistuneen elämän edellytyksistä, työelämän vaikutuksista perheeseen ja rahasta. Siitä huolimatta arvoista olisi hyvä keskustella ja viestittää, että jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa. 

Vanhemman täytyy kunnioittaa nuoren yksityisyyttä, eikä esimerkiksi hänen kännykkäviestejä ja päiväkirjamerkintöjä saa ilman lupaa tutkia. Jos nuoren elämässä joku mietityttää, asioista on keskusteltava suoraan nuoren kanssa. Tämä luo luottamuksellista ilmapiiriä vanhemman ja nuoren välille. Vanhempana on hyvä pyrkiä vaalimaan luottamuksellista suhdetta nuoreen, koska se luo hyvää pohjaa selvitä yhdessä murrosiän myrskyistä. 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan