PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus

 

Vanhemman ja lapsen välinen vuorovaikutus alkaa heti lapsen syntymän jälkeen. Vanhemmat ovat lapsen ensimmäiset ja pitkäaikaisimmat ihmissuhteet. Vuorovaikutuksella tarkoitetaan kaikkea yhdessäoloa ja tekemistä ja kokemista pienen lapsen kanssa. Toistuvat vuorovaikutuskokemukset varhaisvuosina vaikuttavat myös aivojen kehitykseen eli muovaavat aivojen toiminnallisia rakenteita. Riittävän hyvä vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä on nykytiedon mukaan erittäin tärkeää.

Riittävän hyvä vuorovaikutus on sitä, että ihan pienestä vauvasta alkaen hänelle jutellaan ja hänen ääntelyynsä ja itkuun reagoidaan. Vanhemmat tulkitsevat myös lapsen kehonkieltä vauvaiästä alkaen. Lapsen kasvaessa hänelle jutellaan ja nimitetään asioita ympäristöstä. Lapselle juteltaessa käytetään erilaista äänensävyä ja ilmeitä. Lapselle puhutaan samalla, kun häntä hoidetaan. Lapsen tunteita aletaan myös nimetä hänelle jo vauva iässä.

Lapsi tarvitsee pysyviä ja lämpiä suhteita häntä hoitaviin ihmisiin näitä ovat vanhemmat, sisarukset, isovanhemmat ja lapsen kasvaessa hoitopaikan aikuiset.

Taapero ikäinen lapsi on jo itsekin aktiivinen vuorovaikutus suhteissa. Edelleen vanhemmat ovat tärkeässä roolissa taaperon vuorovaikutuksen tukemisessa ja sen laajentamisessa. Vanhemmat ovat lapselleen tärkeimmät ihmiset. Lapset ihannoivat vanhempiaan ja pitävät heitä mallina. Hyvät käytöstavat lapselle tulevat vanhemmilta.  Leikki-ikäinen tarvitsee vanhempia apua moneen vuorovaikutustilanteeseen. Näitä tilanteita ovat leikkiin mukaan pääsy, riitojen ratkaiseminen, tavaroiden jakaminen ja kavereiden löytämisessäkin vanhempi voi auttaa lastaan.

Vanhemman on hyvä olla kiinnostunut lapsensa päivästä. Kysy lapselta, mikä tässä päivässä on ollut mukavaa, kenen kanssa olet leikkinyt. Nämä kysymykset ovat erityisen tärkeitä, jos lapsi käy hoidossa.

Anna lapsellesi huomiota, kun olet ollut erossa lapsesta tai haet hänet hoidosta. Halauksia, syliä ja juttelua puolisen tuntia niin saat tämä jälkeen rauhassa tehdä kotityötä.  Arjen rutiinit tuovat turvaa lapselle. Illalla lapsi tarvitsee vanhemman huomioita. Vanhemman lukema iltasatu on hyvä iltarutiini, jonka jälkeen lapsi nukahtaa paremmin. Hän on saanut vanhemman läheisyyttä, joka luo turvallisuuden tunteen lapselle.

Lisätietoa:

MLL - Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus

Papunet

Miten tuen lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitoja positiivisen kasvatuksen avulla - opas

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan