PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Parisuhteen merkitys lapsiperheen arjessa

 

Parisuhdetta kuvaillaan usein lasten henkisenä kotina ja sen vuoksi parisuhde onkin tärkein suhde perheessä. Kun parisuhde voi hyvin, valuu sieltä lapsille kaikki se hyvä, mitä tarvitaan tasapainoiseen ja turvalliseen lapsuuteen. Vaikka arki ja sen sujuvuus on perheen peruselementtejä, on tärkeää kaiken kiireen keskellä muistaa myös puolisoa ja ottaa parisuhteeseen yhteistä aikaa. Ajan ei aina tarvitse olla sen ihmeellisempää, vaan yhteinen iltapalahetki lasten nukkumaanmenon jälkeen on esimerkiksi helppo ja tärkeä hetki kohdata toinen aidosti ja läsnäolevasti päivän aikana. On tärkeä vaihtaa kuulumisia siitä, miten päivä on mennyt ja kysyä, miten meillä menee ja kuunnella, mitä toisella on sanottavana. Yhtä tärkeää on se, että päivän aikana saamme osoituksia siitä, että olemme toisen mielessä. Pienet teot arjessa kertovat toiselle sen, että sinulla on paikka minun sydämessä. Se voi olla valmiiksi keitetyt aamukahvit, rapatut auton ikkunat tai kuivumaan nostetut pyykit ilman erillistä pyyntöä tai mainintaa asiasta. Mitä vaan, mikä osoittaa sen, että minä olen sinulle tärkeä.

Arjen sujuvuutta helpottaa se, että pari kommunikoi keskenään. Asioita sovitaan yhdessä, tehdään suunnitelmia ja myös unelmoidaan yhteisesti asioista. Puhuminen ja kuuntelu on ihmissuhteissa erittäin tärkeää ja etenkin parisuhde vaatii sitä, että voimme kertoa hyvistä ja mukavista asioista, mutta myös jakaa arjessa väistämättä eteemme tulevia raskaita ja vaikeitakin hetkiä.  Puolison ei tarvitse siis ratkaista meidän ongelmiamme, vaan ratkaisua tärkeämpää on tulla kuulluksi omien huolien ja ilojen kanssa. Meidän on tärkeää saada meille rakkaalta ihmiseltä se tunne, että me olemme ME. Muu maailma tulee vasta sen jälkeen.

Lapset oppivat vanhemmiltaan myös tavan olla puoliso ja vanhempi. On hyvä pysähtyä miettimään omaa tapaa olla noissa molemmissa rooleissa. Miltä se näyttää lapsilleni? Millaista mallia minä halua omille lapsilleni opettaa?

Mikäli koet, että tarvitsette apua ja tukea parempaan kommunikointiin tai mihin tahansa asiaan, mikä liittyy parisuhteeseen tai vanhemmuuteen ole yhteydessä esim. perheneuvolaan. Tukea on saatavilla sinun, parisuhteesi ja perheesi parhaaksi.

Lisätietoa:

Parisuhteen hoitamisen tarkistuslista

Lemmen liikennesäännöt

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi

Hyvinvoiva parisuhde

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan