PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Jokeltaminen - vauvan puheenkehitys

Kielellinen kehitys on hyvin yksilöllistä. Vauvalla on heti syntyessään valmiudet olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, vaikka hän ei osaa vielä puhua. Vauva oppii puheen tavallisissa arjen vuorovaikutustilanteissa, kun hänelle puhutaan ja häntä kuunnellaan ja katsotaan, hänelle vastataan ja häneltä kysytään.  Myös tunteiden sanoittaminen on tärkeä osa vauvan puheen kehityksen tukemista. Hän erottaa mm. ilon, surun, kiukun ja ärtymyksen tunteita vanhempien käytöksestä.

Vauvalla on useita keinoja itsensä ilmaisemiseen. Hän viestii koko kehollaan tarpeitaan ja tunteitaan mm. itkun, ääntelyn, hymyn, äänensävyjen, ilmeiden ja kehonkielen avulla.

Myös vauvan kanssa nauraminen on tärkeää. Yhdessä nauraminen vahvistaa vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikusta sekä edistää vauvan jokeltelua.

Yleensä vauvat alkavat jokellella 6 – 8 kuukauden iässä ja tavujokeltelua alkaa esiintyä 6 – 10 kuukauden iässä.  Ensimmäisen sanansa vauvat sanovat noin 9 -12 kuukauden iässä.

 

Vinkkejä vauvan puheenkehityksen tukemiseen:

  • Juttele vauvalle arkitilanteissa: vaipan vaihdon yhteydessä, kun puetaan ja riisutaan, ruokaillaan ja valmistaudutaan nukkumaan tai vain ollaan yhdessä.
  • Vastaa vauvan aloitteisiin, nimeä tilanteisiin liittyviä tunteita, asioita ja toimintoja; vastaa hymyyn hymyllä ja nimeä esine, jota vauva osoittaa
  • Matki vauvan ilmeitä, ääntelyä ja naurua. Käytä erilaisia äänteitä ja äänenpainoja
  • Laula ja loruile, joihin vauva voi osallistua omalla vuorollaan
  • Katselkaa yhdessä kuvakirjoja ja nimeä sekä osoittele kirjan kuvia ja matki niiden ääniä
  • Leikkikää ja liikkukaa yhdessä

 

Lisätietoa:

 

Lähteet:

Aivoliitto: Pienen kielipolku, vinkkejä lapsen kielenkehityksen tueksi

Papunet: Vuorotellen – Opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin

Väestöliitto: Vauvan kielellisen kehityksen tukeminen

 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan