PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Vauvan uni

 

Kaikki vauvat heräilevät öisin. Unettomat yöt ovat vanhemmille raskainta, mitä vauva tuo tullessaan mutta ne eivät kestä ikuisesti.  Molempien vanhempien on kuitenkin tärkeää saada välillä kokonainen yöuni nukuttua.

Vastasyntyneellä vauvalla ei ole vuorokausirytmiä mutta rytmi kehittyy lapsen varttuessa. Vastasyntynyt nukkuu valtaosan vuorokaudesta, noin 16-20h. Vanhempi ei voi muuttaa vastasyntyneen vauvan unirytmiä, joten vanhempien kannattaa myös itse yrittää nukkua aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.  Vauvan sisäinen kello kehittyy vähitellen 3-6 kuukauden ikään mennessä.  Tämänikäiset nukkuvat noin 13-15h vuorokaudessa mutta unen ja yöheräilyjen määrät ovat yksilöllisiä. 

 Vanhemmat voivat pyrkiä vaikuttamaan vauvan unirytmiin muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen. Säännöllinen päivärytmi, jossa ruokailut, ulkoilut, päiväunet sekä iltarituaalit toistuvat suunnilleen samoihin aikoihin auttavat luomaan turvallisuuden tunnetta vauvalle ja auttavat erottamaan päivän ja yön toisistaan. Öisin ei kannata seurustella vauvan kanssa, vaan suorittaa ainoastaan välttämättömimmät hoitotoimenpiteet ja nekin mahdollisimman hämärässä ja vähäeleisesti, jottei vauva valpastu liikaa.

Suurin osa vastasyntyneistä ei osaa nukahtaa yksin mutta lasta voi totuttaa nukahtamaan itsekseen yöunille siihen paikkaan missä hänen olisi tarkoitus nukkua esim. omaan sänkyynsä.  Nukahtamisen apukeinoja vauvalle ovat mm. unilaulu, silittely, unilelu tai –riepu, tutti tai mobile.   Jos vauva tottuu imetykseen tai syliin nukahtamishetkellä, hän kaipaa sitä myös yöllä herätessään uudelleen unen saamiseksi.

Tilapäisiä univaikeuksia tulee suurelle osalle vauvoista ja ne menevät useimmiten itsestään ohitse.  Mm. sairastelut, imetyksen loppuminen, hampaiden puhkeaminen ja liikkumisen kehittyminen saattavat vaikuttaa hankaloittavasti lapsen yöuneen.

 

Linkkejä:

Vastasyntyneen vauvan nukkuminen

Puolivuotiaan vauvan nukkuminen

Vauva nukkuu

 

Kirjoittaja: Kati Lotvonen, th

 

Lähteet:

Semper: Pienen lapsen lempeä unikoulu

MLL: Vauva nukkuu

MLL: Vauva 0-12kk

 

Paikallisia palveluja:

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan